creatures caves welcome, guest
downloads   gallery   dev   community   creatchi   forum   mycaves
bookmarks | search | post new topic
Help Forum
old
Long Freeze When Selecting Breeds   
savannahs11

savannahs11
United States  


  2/5/2019

When I use Muco on my home computer, I have to deal with the entire game freezing for about a second every time I switch between breeds or lay an egg. That doesn't sound like much, but it's really annoying, and it doesn't do that on my laptop. A semi-related purge of most of my third-party files hasn't helped at all, and the rest of the game runs perfectly fine. Does anyone know how I could try to fix this?

sleep is for the weak and i am weak
 
mea
Chaotic Spriter

mea


 visit mea's website: Caos of the Creatures Realm
  2/6/2019

Are you using the default Muco or the advanced Muco? I don't remember having any lag with the advanced Muco when looking at breeds.
Are there any of the genetic files used by the Muco corrupted? (They auto kill the Muco when you try to lay an egg of that breed.) The only time I remember having trouble with the Muco was when those corrupted gen files broke the Muco.

 
Papriko
Peppery One

Papriko
Germany  


  2/6/2019

For me that lag only occurs the first time I select a new breed in muco, probably because it has to unpack the egg glyph sprite first. I believe it also lags a second time when selecting the same breed, but the opposite sex (because usually male and female egg glyphs are separate files).

Other than that I'm not sure. Might be a corruption like mea said. Or your home computer is so weak that the mere act of asking the agent file about the egg glyph's file name is too much of a strain.


Lets play plants! Photosynthesis... Photosynthesis... Photosynthesis...
 
savannahs11

savannahs11
United States  


  2/6/2019

The weird thing here is that my home computer is actually a lot faster, at least with fast ticks. It runs fast ticks decently quick, but has this problem. Meanwhile, my laptop can barely maintain 100 frames in fast ticks in an empty world half the time, but has no delay at all when using Muco.

sleep is for the weak and i am weak
 
ylukyun
Chaotic Chimera

ylukyun

Manager


 visit ylukyun's website: Engineering
  2/6/2019

Do you have a similar delay when selecting or injecting agents?
 
savannahs11

savannahs11
United States  


  2/6/2019

No. Sometimes, there's a very small delay, but that's when I select something big, like a metaroom.

sleep is for the weak and i am weak
 
ylukyun
Chaotic Chimera

ylukyun

Manager


 visit ylukyun's website: Engineering
  2/6/2019

How many breeds do you have installed?

Have you tried Advanced Muco?

 
savannahs11

savannahs11
United States  


  2/6/2019

I have 39 breeds, 50-60% of them genetic, and a total of 172 files in my agent folder. Advanced Muco has no problems scrolling through the pages, and the game only lags when I actually select one of the breeds.

sleep is for the weak and i am weak
 
Papriko
Peppery One

Papriko
Germany  


  2/7/2019

Are the breeds displayed correctly after the lag or do they look off? And how about autokill? Do you get any results when you turn it off and re-trigger the lag?

Lets play plants! Photosynthesis... Photosynthesis... Photosynthesis...
 
savannahs11

savannahs11
United States  


  2/7/2019

Besides the pauses when changing breeds, selecting sexes, or laying eggs, Muco works entirely as expected. Disabling autokill does nothing.

sleep is for the weak and i am weak
 
savannahs11

savannahs11
United States  


  2/10/2019

Does anyone have any ideas for how I can fix this? It's really annoying to have to deal with.

sleep is for the weak and i am weak
 
Papriko
Peppery One

Papriko
Germany  


  2/11/2019

Do you have similar problems with other egglayer type of agents like the C3 one or the portable egglayer?

Lets play plants! Photosynthesis... Photosynthesis... Photosynthesis...
 
savannahs11

savannahs11
United States  


  2/12/2019

I haven't checked, and I can't at the moment due to being at school, but I think creatures getting pregnant might cause similar, shorter pauses.

sleep is for the weak and i am weak
 
SpaceShipRat

SpaceShipRat
Italy  


  2/12/2019

Backup, try a fresh install, then try moving your stuff back. overwrite only the stuff that comes from downloaded agents. My guess is some base file got corrupted.
 
savannahs11

savannahs11
United States  


  2/13/2019  3

That worked! Everything loads faster now, not just Muco. While moving all my folders back in one by one, I discovered that the cause of the lag was not a corrupted base file, but three and a half thousand exported creatures that had been sitting in there since September. Whoops.

sleep is for the weak and i am weak
 
C-Rex
Lollipop Lord

C-Rex
United Kingdom  

 visit C-Rex's website: The Norn Nebula
  2/13/2019

Good to hear you managed to fix the lag!

⋆ The Norn Nebula ⋆

My YouTube Channel

 
SpaceShipRat

SpaceShipRat
Italy  


  2/13/2019

hah! nice :D Poor game, abused like that lol!
 
Pixis

Pixis
United States  

 visit Pixis's website: Pappus Café
  2/13/2019

Three and a half thousand?! [nlaugh] Oh, man! I'm glad you found the cause, though!



 


downloads
cobs
adoptions
creaturelink
metarooms
breeds
 
gallery
art
wallpaper
screenshots
graphics
promos
sprites
dev
hack shack
script reservations
dev resources
active projects
dev forum
 
community
links
advice
chat
polls
resources
creatchi
 
forum
bookmarks
general
news
help
development
strangeo
survivor
mycaves
log in
register
lost pw
1 online
Dragoler
creatures caves is your #1 resource for the creatures artificial life game series: creatures, creatures 2, creatures 3, docking station, and the upcoming creatures family.

contact    help    privacy policy    terms & conditions    rules    donate    wiki