creatures caves welcome, guest
downloads   gallery   dev   community   creatchi   forum   mycaves
bookmarks | search | post new topic
Help Forum
old
Docking Station not running?   
Loke

Loke
United States  


  6/4/2018

Ever since reinstalled the GOG.com version of Creatures Exodus, I would get the following error message:

NLE0001: 'Main Directory' setting not found.

Windows NT/2000 6.2 build 9200 ()
OriginalDisplay DirectX (no modules)
Mon Jun 04 19:03:58 2018 - user - 2.296

With three options, "Continue", "Quit", and "Brutal Abort".

I checked, the machine.cfg is there, I'm not sure if it says anything it shouldn't, but the game was running fine before, so I don't know what happened. If I were to just uninstall and reinstall, what folders would I have to pull to reinsert into the new install? Would it just be Genetics, My Creatures, My Wolrlds, and my Agents?

Thanks guys!

 
Soloontherocks

Soloontherocks
United States  


  6/4/2018

Any chance this is related to the split install GOG issue or have you already done the fix for that?
 
Loke

Loke
United States  


  6/4/2018

Oh boy, I haven't even heard of that. I already uninstalled it and reinstalled (after saving those files to somewhere else), so looks like I'll be reinstalling again.
 
Soloontherocks

Soloontherocks
United States  


  6/4/2018

You shouldn't need to do a full reinstall for that particular fix, it's just a matter of copying folders over.

http://naturingnurturing.blogspot.com/2011/11/is-your-version-of-ds-installed.html

That's normally a catalogue error, not...whatever this is, but it's another thing to set up when you're installing the GoG version, so might want to be aware of it.

On that link there's an agent you can inject ingame that will tell you whether your files are installed to the right place.

What I did is just copypaste my program files version of the game folder over to the game folder in the Documents folder, and I just run the game from Documents instead of from Program Files (or whatever, My Programs? I forget the specific name of the original folder). Otherwise you wind up with problems like agents looking for their catalogue file in one copy of the DS folder and erroring when they can't find it, because the catalogue file actually installed in the other copy of the DS folder.

So, I don't thiiink it'll fix your problem (if I recall what the error looks like correctly) but you can at least eliminate it as a possible cause.

 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/4/2018

Oh my god,
I also have a problem with my docking station where it will say:
'' Trouble bzip2 reading from C:\Program Files (86)\GOG.com\Creatures Exodus\Docking Station\file_list_splash.txt.partial"

Its such a coincidence that you made this forum today!
God bless you if you can figure out my problem

Also i checked the files and i actually found something called "splash"
Pretty sure they are something to do with advertising Creatures 3 (for example talking about how bruins and civets are now buyable).
I need a goshdarn AWNSER! [ncrying]!


Veevee exmily boop!


 
Loke

Loke
United States  


  6/4/2018

Honestly, this game is a mess. I've got it working again after reinstalling, but suddenly I can't type to my creatures anymore or pg up and down. I'm just happy I can play with them at all. I've noticed that in test worlds I don't have these issues, but I'm reluctant to give up on my established world atm.
 
Zurinsel13

Zurinsel13
Austria  

 visit Zurinsel13's website: Random maybe
  6/5/2018

I think there are 2 possibilities that happened why it doesn't work.
Usually you had to install the game in the documents folder, so the pc path would be username/ my documents or something like that.
Though I did not encounter the same error as you two did, I also had a few problems since the newest install of creatures via Gog. I sadly don't remember much, but a few months ago another user had some troubles with the updated Gog version of creatures exodus.

Anyway, try to install the game as I said to the my documents folder and use the remaster patch, everything should work fine then :)


"Vision is the art of seeing what is invisible to others"
-Jonathan Swift

 
Loke

Loke
United States  


  6/5/2018

I have the remaster patch. I have the Gabe working just fine again, except for not being able to talk too my creatures anymore.
 
Soloontherocks

Soloontherocks
United States  


  6/5/2018  1

Okay so I did some poking around old forum posts and I think I found something pertaining to your talking to creatures issue.

If you CTRL Shift C and type the following and then hit enter, does it fix your speech bubble issue? (and I mean type it *exactly*)

ject "DS textentry.cos" 7

Remember to CTRL Shift C again after to close that console. That bootstrap file is apparently the text that comes from the hand. The ject...7 command basically uninstalls and reinstalls that .cos file from your current world, as a reset.

If that doesn't work try...

ject "DS speech bubble factory.cos" 7

...but I believe that's just for speech bubbles the creatures themselves make.

If nothing else, exporting all your creatures and importing them into a new world should fix it. There's a download in the cobs section of this site called Bypass Import Cloning if you want to preserve their names etc when you import them.

 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/5/2018

Alright Zurin ill see what i can do.
I hope this works! [ndoh]


Veevee exmily boop!


 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/5/2018

Unfortunately it doesn't work

However i can tell you when it all started
Way back late 2015 or early 2016 i finally got Docking Station
however i could not play online cause it would crash t he game
first time i tried to it crashed the game but i could play again
And curious me decided it was a good idea to try and go online AGAIN
And the 3rd time i tried booting it up but it was useless.
Ever since then i still get that message when i boot it up (try to boot it up)
[nsad]
Please fix it!


Veevee exmily boop!


 
Zurinsel13

Zurinsel13
Austria  

 visit Zurinsel13's website: Random maybe
  6/5/2018

Oh no, don't try going online, the servers are down since ages!!!
There is a fan project of reworking the servers on the way :)

Mhmm we need someone more tech savvy here


"Vision is the art of seeing what is invisible to others"
-Jonathan Swift

 
PapuBuntu

PapuBuntu
France  


  6/5/2018

did you try to remove it totaly and reinstal it with an other version? (deleting all files in /C and /DOCUMENT), did you try to instal it from a cracked version, if you buy the game on gog you can do it without being out of the laws

sorry for my bad english

 
Loke

Loke
United States  


  6/5/2018

Soloontherocks wrote:
Okay so I did some poking around old forum posts and I think I found something pertaining to your talking to creatures issue.

If you CTRL Shift C and type the following and then hit enter, does it fix your speech bubble issue? (and I mean type it *exactly*)

ject "DS textentry.cos" 7

Remember to CTRL Shift C again after to close that console. That bootstrap file is apparently the text that comes from the hand. The ject...7 command basically uninstalls and reinstalls that .cos file from your current world, as a reset.

If that doesn't work try...

ject "DS speech bubble factory.cos" 7

...but I believe that's just for speech bubbles the creatures themselves make.

If nothing else, exporting all your creatures and importing them into a new world should fix it. There's a download in the cobs section of this site called Bypass Import Cloning if you want to preserve their names etc when you import them.



That fixed it, thank you so much!! I can't believe how simple that was. I feel like I owe you the world, friend. My little creatures thank you :)

 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/5/2018

Zurinsel13 wrote:
Oh no, don't try going online, the servers are down since ages!!!
There is a fan project of reworking the servers on the way :)

Mhmm we need someone more tech savvy here



I try'ed to go online 2 years ago and i am still curious but now i can't even do it again because even the creatures remastered patch does nothing
However it does know that i have all of the creatures games (Creatures 1,2,3,Village,Docking Station) so i will say that
And the funny thing is Only The 3rd creatures and Creatures Village work for me.

PapuBuntu wrote:
did you try to remove it totaly and reinstal it with an other version? (deleting all files in /C and /DOCUMENT), did you try to instal it from a cracked version, if you buy the game on gog you can do it without being out of the laws

sorry for my bad english



I can't do that.But i did buy it on GOG so good thing catching that

if you want to know my computer version if this helps im on a old computer that runs on Windows 10 with 8 bit pixels.

Also i don't really care about your english i see that you are from France?I think thats what is is.
I know your doing your best with english!


Veevee exmily boop!


 
Soloontherocks

Soloontherocks
United States  


  6/5/2018

Veev, how are you starting DS when you go to run it? Are you starting it from engine.exe (or a shortcut pointing to it) or from InstallBlast.exe (or a shortcut pointing to it)? If you're using InstallBlast.exe, try running it directly from engine.exe.

Depending on your Windows version, it may complain about you not using 16bit color (it switches to 16bit automatically for me) but that's a separate issue that can be fixed by just switching to 16bit color.

EDIT: Loke, nbd, glad it worked. It's actually just the speech bubbles getting autokilled, the only problem with it is unlike, for instance, tuba.cos, its .cos file is really vaguely named. That's the same basic process you'd use to fix, say....the agent injector autokilling itself and disappearing, you'd just use a different .cos file. I used the same command today to re-inject a .cos file that bypasses the import cloning, of all things, because I added an agent that turned out to conflict with it and went "oops, better remove that."

 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/5/2018

ive try'ed both Installblast tells me that something called splash is not working and engine tells me that i don't have 16 bit on (I just put it on that setting though so i think its lieing to me [nblank]

Also docking station starts when i do Install blast but just a couple seconds after i click it and i click the allow button when it wants me to allow it to play the game its does the "splash" error

Also the shortcut does the same thing as the engine when i click it
Nevermind the engine tells you to check the information in the information and you press ok and nothing happens


Veevee exmily boop!


 
Soloontherocks

Soloontherocks
United States  


  6/5/2018

If you rightclick the shortcut and go into Properties, and you switch the dropdown menu next to "Run:" to "Maximized" instead of "Normal Window", does that help? I've heard (heard, not tested) that 16bit isn't required if you play fullscreen. I don't know why it's still thinking you aren't in 16bit though, you may want to doublecheck that that change actually went through and didn't get undone.
 
Loke

Loke
United States  


  6/5/2018

How do you know all the appropriate .cos files? Is it just a coder thing? My pg up and pg down buttons are no longer cycling through rooms anymore, but I can live with that. I had to reinstall the doors earlier this week when a door auto killed, so I realize this is a quirk of the game.
 
Soloontherocks

Soloontherocks
United States  


  6/5/2018  1

Most are named really obviously (gee I wonder what "robot toy.cos" is) but the speech bubble one I looked up on the forum.
 
Pilla
Fuzzy Dragonhat

Pilla
Belgium  

 visit Pilla's website: Pilla's DS Agents
  6/6/2018

The .cos files are in the Docking Station\Bootstrap\010 Docking Station folder, if you want to see a list of them :)


For the pgup pgdown keys not working... Maybe
DS keyboard handler.cos
and/or um
new keyboard handler.cos

or

new_ds_fav_places.cos
but I would be VERY VERY VERY careful with removing that one as it might remove all your existing favicons.... I'd stay with the keyboard handlers first to be safe.

You could go the extra mile and open each cosfile to see what's wrong, but usually the names are indicative enough. :)



Visit my Creatures blog/website - Pilla's DS Agents
Join us on Discord - Caos Coding Cave
Visit/contribute to the Creatures Wiki

 
Pilla
Fuzzy Dragonhat

Pilla
Belgium  

 visit Pilla's website: Pilla's DS Agents
  6/6/2018  1

Also you can, and I totally encourage everyone to do that, safely remove the installblast.exe file after installation. Please remove it. It serves no purpose whatsoever other than confusing people ever since the servers have been down.


If you're on W10:
right-click on the engine.exe - properties - "compatibility" tab - check "reduced color mode" and set it as 16-bit. Apply the changes and try running engine.exe again.


Visit my Creatures blog/website - Pilla's DS Agents
Join us on Discord - Caos Coding Cave
Visit/contribute to the Creatures Wiki

 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/6/2018

Pilla wrote:
Also you can, and I totally encourage everyone to do that, safely remove the installblast.exe file after installation. Please remove it. It serves no purpose whatsoever other than confusing people ever since the servers have been down.


If you're on W10:
right-click on the engine.exe - properties - "compatibility" tab - check "reduced color mode" and set it as 16-bit. Apply the changes and try running engine.exe again.



Ive already done the "Windows 10" thing and i don't really know what to do, most people get awnsers but i am not getting anything from it
Also i used the remastered patch and it knows i have C1 C2 C3 CV DC
The only ones that work (Not from the patch) are CV and C3


Veevee exmily boop!


 
Pilla
Fuzzy Dragonhat

Pilla
Belgium  

 visit Pilla's website: Pilla's DS Agents
  6/6/2018  1

Veeveeeza, I suggest makign a new topic with your problem. :)

Visit my Creatures blog/website - Pilla's DS Agents
Join us on Discord - Caos Coding Cave
Visit/contribute to the Creatures Wiki

 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/6/2018

Ive already tried that once (It was about my norn who needed a mate)
GrendelMan locked it up when i tried to ask for help about my norn.


Veevee exmily boop!


 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/6/2018

Also i have another problem
I tried splicing my creatures and one of the pods disappeared
I think theres a patch but this is a much less harder to do topic.


Veevee exmily boop!


 
Malkin

Malkin
Australia  
Manager


 visit Malkin's website: Malkin's page at CWiki
  6/8/2018  2

Please make a new topic for your problem, V. It will help us to get all the relevant information about your issue and make it easier for us.

My TCR Norns
 
veevveeeza

veevveeeza
United States  

 visit veevveeeza's website: no website
  6/8/2018  1

Don't worry i did
Its in the help forum and its called "Pods are gone.. Help?"

But i guess ill also make the other thing for the topic


Veevee exmily boop!


 


downloads
cobs
adoptions
creaturelink
metarooms
breeds
 
gallery
art
wallpaper
screenshots
graphics
promos
sprites
dev
hack shack
script reservations
dev resources
active projects
dev forum
 
community
links
advice
chat
polls
resources
creatchi
 
forum
bookmarks
general
news
help
development
strangeo
survivor
mycaves
log in
register
lost pw
0 online
creatures caves is your #1 resource for the creatures artificial life game series: creatures, creatures 2, creatures 3, docking station, and the upcoming creatures family.

contact    help    privacy policy    terms & conditions    rules    donate    wiki